Welke yogahoudingen zijn geschikt voor de sup? Eigenlijk is het antwoord simpel, alle poses die goed voelen voor jou. En er is één pose die je niet kunt (en ook niet wilt) overslaan: savasana, de eindontspanning. In dit bericht leg ik uit welke vorm van yoga ik geef op de sup. Daarna lees je wat je gaat doen tijdens een les. En tot slot lees je over een paar van mijn favoriete houdingen om te proberen op de sup.

Welke soort yoga doe je op een sup?

Er zijn heel veel verschillende soorten yoga. Ik vind zelf Vinyasa het meest geschikt op de sup. Dit is een vorm van yoga waarin je beweegt op je ademhaling. Zo creëer je een ‘flow’ waarbij de ene houding zich opvolgt in de volgde. Het is ook de meest creatieve vorm van yoga, er zijn allerlei variaties te bedenken waardoor een pose óók geschikt is om op de sup te proberen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘baby warrior’. Een traditionele warrior pose, maar dan uitgevoerd op je knieën.

Yin yoga vind ik niet geschikt op de sup. Bij Yin is het de bedoeling om enkele minuten stil te liggen in een houding. Op je sup is dit bijna nooit mogelijk. Je board beweegt altijd.

Hoe ziet een les yoga op de sup er uit?

Net zoals een ‘gewone’ yogales bestaat een les uit de volgende onderdelen:

  • een korte meditatie
  • pranayama: een ademhalingsoefening
  • asanas: houdingen. Uiteraard beginnen we met een warming-up.
  • savasana: de eindontspanning. Hierbij lig je enkele minuten stil op je board.

Voor mijn lessen gebruik ik de Mistral Yogasup. Je bent welkom om mee te doen met je eigen sup, mits je hierop voldoende grip hebt. Voor een les ben je ongeveer 2 uur onderweg. We suppen naar een veilige plek om yoga te doen. De yogales duurt ongeveer 60 tot 75 minuten.

Welke yogahoudingen kun je op een sup doen?

Jij bepaalt welke poses je doet. Er is bij mij maar één pose verplicht, savasana. Ook wel bekend als ‘corpse pose’, de eindontspanning. Hoe die voor jou het prettigst is, laat ik aan jou. Mijn suggestie is dat je languit op je sup gaat liggen, met je armen langs je lijf en je handpalmen naar boven. Is het heel erg warm? Dan raad ik aan je handen en voeten lekker in het water te laten vallen.

Houdingen die ik graag doe tijdens mijn lessen:

  • banana asana: ‘de banaan’, hierbij strek je de zijkant van je lijf. Goed om meer ruimte te maken voor je ademhaling. En omdat je languit op je sup ligt, krijg je direct een gevoel bij hoe groot (en hoe stabiel) je sup is.
  • childs pose: in deze houding vinden veel mensen ontspanning. Ik geef ook opties voor als deze pose voor jou niet zo comfortabel is.
  • sun salutations: of in het Nederlands: zonnegroeten. We bouwen dit stapje voor stapje op, eerst met een variant waarbij je dit gewoon op je knieën kunt doen. Daarna kijk en voel je of je dit staand wilt doen.
  • boat pose: dit is een buikspieroefening. Een groot deel van je balans zit ‘m in je buikspieren. Dus dit is niet alleen een heel toepasselijke maar vooral een heel nuttige pose.
  • warrior poses: deze poses vind ik fijn voor de flow. Ze zijn ook best zwaar, maar er zijn eenvoudig variaties op te maken.

Meer lezen en zien over Sup Yoga Utrecht

Heb je een andere vraag? Of wil je even overleggen? Ik ben bereikbaar via 06 106 33 246.