Supyoga: Yoga op de Sup, met Francis. In Utrecht of op locatie. Workshops, (privé)lessen en (team)uitjes.

Aangenaam, mijn naam is Francis. En ik ben dol op yoga en suppen. Nog liever combineer ik die twee: supyoga. Wil je dit ook een keer proberen? Hier lees je alles over yoga op de sup! Dit kan in Utrecht of daarbuiten. We kunnen samen kijken wat er mogelijk is, denk aan (privé)lessen en (team)uitjes (maximaal 6 personen). Blijf op de hoogte via Instagram of LinkedIn. Of neem even contact mij op, ik help je graag verder! Je kunt ook gebruik maken van dit aanmeldformulier.

Nederlands is mijn moedertaal, maar ik volgde mijn opleiding tot yogadocent in het Engels. Het is daarom mogelijk workshops en lessen te volgen in het Nederlands en Engels.

Yoga op de sup: hoe werkt dat?

Supyoga vind ik zelf extra ontspannen. Het is, nog meer dan op de mat, een oefening in balans. Je beweegt vaak iets langzamer dan in een gewone flow, dit doe je voor je balans. En vooral de eindontspanning, waar je lekker dobbert op de sup, is heel erg fijn!

Niet alle vormen van yoga en niet alle houdingen zijn even geschikt om op een sup te doen. In mijn lessen en workshops staat vooral plezier centraal. Ik bied variaties zodat iedereen mee kan doen. De houdingen zijn vaak iets meer zittend. De houdingen volgen elkaar ook iets minder snel op. Dit betekent niet dat de les niet krachtig is. Een goede balans zit in kracht, focus en ademhaling. Dit gaan we allemaal oefenen. En mocht je nu denken, hoe ziet dat er uit? Wat gaan we doen? De fantastische Nynkek hielp mij met foto’s, je vindt ze via Instagram: @SupYogaUtrecht.

Goed om te weten over een yoga op de sup

Het is voor mij belangrijk dat iedereen mee kan doen. Dat wil zeggen, iedereen met een zwemdiploma. We doen houdingen die passen bij hoe jij je op dat moment voelt. Elk lijf is anders. Er zijn altijd varianties en samen vinden we een pose die past bij jou.

Yoga op de sup is niet geschikt als je zwanger bent of net zwanger bent geweest. Je gebruikt namelijk je buikspieren heel veel. Ik ben als yogadocent niet specifiek opgeleid om les te geven aan zwangeren. Veiligheid is voor mij erg belangrijk, daarom geef ik geen les aan zwangeren.

In de categorie veiligheid zijn ook het weer en de locatie belangrijk. De les vindt plaats op een plek die ik (of jij!) goed kent. Zonder andere gebruikers op het water te hinderen. Lessen kunnen plaatsvinden als het niet te hard waait, het niet regent en het minimaal 18 graden is.

Er kunnen maximaal 6 deelnemers per keer meedoen. Het is fijn als je een beetje afstand van elkaar kunt houden.

Veelgestelde vragen over Yoga op de sup

Hieronder vind je alvast enkele vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met mij op.

Wat trek ik aan en wat moet ik meenemen?

Voor een yogales of workshop op de sup raad ik je aan om een gewone sportoutfit of bikini (mits warm genoeg) aan te trekken. Het is fijn om een handdoek en droog setje kleren aan de kant te hebben. Je wordt namelijk altijd een beetje nat. In principe blijf je op je sup en word je niet volledig nat.

De zon kan op ’t water genadeloos zijn. Gebruik een UV shirtje en/of smeer je goed in (ik heb altijd zonnebrandcrème bij me, ook voor jou). Een petje of zonneklep kan ook fijn zijn. Net zoals een flesje water en een snackje voor na de les.

Op de sup zelf neem je zo min mogelijk spullen mee. Wij zorgen dat je spullen aan de kant veilig zijn.

Wij nemen mee voor jou: sup, peddel, drybag, zonnebrandcrème (je weet wel, zo’n versie waarmee we het water/de natuur geen schade aanrichten).

Wat is het verschil tussen een workshop en een les?

Een workshop duurt langer dan een les. Een workshop heeft net als een les onder andere volgende vaste onderdelen:

  • korte meditatie
  • warming-up
  • flow
  • eindontspanning (savasana)

Bij een workshop zorg ik voor veel persoonlijke aandacht doordat er slechts enkele mensen mee kunnen doen. Je krijgt meer uitleg en tijd om een houding te proberen en om een variatie te vinden die past bij jouw lijf (of hoe jij je die dag voelt). Workshops zijn dus heel geschikt als je nog niet zo veel ervaring hebt of zin hebt om, onder begeleiding, bepaalde poses te oefenen.

Is elke sup geschikt om yoga op te doen?

Voor yoga op de sup is het prettig als je bord breed en stabiel is. Er zijn veel verschillende supboards, van zeer wisselende kwaliteit. Ik ben geen expert op het gebied van sups. Sommige boards zijn gemaakt om te racen, deze zijn smaller en daardoor minder geschikt. Goedkope sups zijn vaak wat kleiner. In principe kun je daar ook yoga op doen, maar gun jezelf het plezier van een goed, groot en stabiel board.

Waarom zijn de workshops in de ochtend?

Workshops plan ik het liefst (niet al te vroeg) in de ochtend. Dit heeft verschillende voordelen:

  • het is vaak rustiger op het water (en daarmee ook direct veiliger)
  • het is een fijne rustige start van de dag, om daarna de hele middag ontspannen door te brengen
  • op het water is geen schaduw, daarom vermijd ik graag de momenten waarop de zonkracht het hoogst is

Wil je liever een andere tijd, andere locatie of andere workshop? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Kan iedereen yoga op een sup doen?

Ik heb mijzelf lange tijd af laten schrikken door yogaposes waarmee je op Instagram veel likes krijgt. Yoga is voor iedereen. Dus voor mensen die super moeilijke houdingen kunnen doen, maar óók voor mensen die die ambities niet hebben. Op mijn Instagram zie je dan ook vooral houdingen waarmee je lekker kunt oefenen. Haalbare houdingen waarbij ik variaties aanbied voor elk lijf en elk niveau.

Twijfel je of een workshop iets voor jou is? Wil je even overleggen over welke workshop het best bij jou past? Laat het mij weten, ik denk graag met je mee. Heb je blessures? Dan kijken we samen of supyoga geschikt is voor jou.

Daarnaast is het belangrijk, zoals bij elke watersport, dat je voldoende zwemvaardigheden hebt. En, nogmaals, yoga op de sup is niet geschikt als je zwanger bent of net zwanger bent geweest. Je gebruikt namelijk je buikspieren heel veel. Ik ben als yogadocent niet specifiek opgeleid om les te geven aan zwangeren. Veiligheid is voor mij erg belangrijk, daarom geef ik geen les aan zwangeren.

Wat als het slecht weer is?

Yoga op de sup en slecht weer gaan niet samen. Er zijn altijd liggende en zittende houdingen en op het water is het vaak net iets koeler. Voor yoga op de sup heb je daarom nog net iets beter weer nodig dan een gewone suples of suptocht. Het is belangrijk dat: het niet te hard waait, het niet regent en het minimaal 18 graden is. Heb je een les of workshop geboekt en zijn de weersomstandigheden niet goed? Dan hebben we altijd even persoonlijk contact, samen kijken we dan naar alternatieven.

Kan ik meedoen op mijn eigen sup?

Ja, dat kan. Het is wel zo dat hoe stabieler je sup, hoe meer plezier je zult hebben. Ik heb zelf twee Yoga sups. Deze zijn extra groot en extra stabiel (en oké, extra onhandig om mee te lopen). Op het water zul je hier veel plezier aan beleven. Wil je toch graag met je eigen sup? Neem dan even contact met mij op.

Can I follow this workshop or class in English?

No problem! My first language is Dutch, but my Yoga Teacher Training was in English. I don’t mind teaching in English or Dutch. Or combine both languages in one class. Yoga is for everybody, no matter the language you speak. For safety reasons, as we are out on the water, it is important that you can follow instructions in English (or Dutch) and that you can swim. Feel free to contact me if you have any questions or doubts.