Een sup, speciaal voor yoga. Is dat nodig? In dit bericht lees je mijn review over de Mistral Yogasup. Je leest over mijn eigen ervaringen en wat ik van mijn studenten zie en hoor.
Spoiler: een speciale sup is niet nodig, maar het is wel echt tof om een keer het verschil te ervaren tussen een speciale sup gemaakt voor yoga en een ‘gewone’ sup.

Review: Mistral yoga sup

Allereerst goed om te weten: ik heb deze boards zelf aangeschaft. Dit is geen advertentie. Daarnaast is dit merk de enige yogasup waar ik op heb gevaren. Er zijn maar weinig yogasups beschikbaar in Nederland. Ik heb dus geen vergelijking met yoga op andere speciale yogasups. Ik heb wel ervaring met yoga op diverse andere merken en soorten sups. Tot slot is het goed om te weten dat ik zelf best wel lang ben (1.84 meter). En hoe langer je bent, hoe fijner het is om een groot board te hebben. 

Wat zijn de verschillen tussen de Mistral yogasup en een ‘gewone’ sup?

Formaat
Het opblaasbare yoga SUP-board van Mistral is erg groot, 335 x 86 x 15 cm. Er wordt bij omschreven dat het board tot 180 kg draagvermogen heeft. In tegenstelling tot veel andere sups heeft het twee opblaasbare delen. Het bord is daarmee echt super stabiel. En precies dat is prettig om verschillende yoga houdingen op het board te kunnen doen.

Handvatten
Je leest het goed, dit board heeft twee handvatten aan beide zijden van het board. Dat is prettig als je zittende en liggende houdingen doet. Ook bij staande houdingen kun je je voeten exact in het midden plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je op één been vrksasana (tree pose) wilt doen. Het handvat dat bij de meeste sups in het midden zit, zit dan niet in de weg.

Oppervlak (dekmat)
De bovenkant van de sup, de dekmat, heeft een extra groot deel met anti-slip materiaal. Bij de meeste sups stopt dit net voor het netje aan de voorkant van de sup. Bij dit board heb je een heel groot oppervlak waar je stevig met je handen en voeten op het anti-slip gedeelte kunt staan. Niet iedereen heeft dit hele grote gedeelte met anti-slip nodig. Maar voor mijzelf, voor de (nog) langere medeyogi en voor iedereen die zich niet constant wil herpositioneren is dit grote oppervlak echt heel erg aangenaam. 

Extra ring, onder je board
Onder de voorkant van je board, vind je een extra ring. Hier kun je een anker aan haken. Dit oogt slim, maar gebruik ik eigenlijk niet. Vanaf je board kun je er namelijk niet bij. En voor mij is het daarom net zo prettig om het anker te bevestigen aan een van de ringen op je board waar je wel handig bij kunt. Vaak moet je je anker een paar keer uitgooien voor dat je echt op de gewenste plek ligt.

Plus- en minpunten van de Mistral yoga sup

Pluspunten van dit board:

  • Heel groot en heel stabiel, dat is fijn voor yoga 
  • Een extra groot oppervlak met anti-slip materiaal 
  • Handvatten aan de zijkant

Minpunten van dit board:

  • Vanwege het formaat is het best zwaar peddelen. Het is niet heel geschikt om ver op te peddelen. Wil je dus af en toe yoga doen op een sup en daarnaast ook gewoon af en toe lekker suppen, dan is dit board minder geschikt. Tenzij je er met iemand samen op wilt, dan is het groot en stabiel! En suppen is dan gewoon een heel mindful ervaring. 
  • Het board is erg onhandig te dragen van en naar het water. Vooral als je zelf niet zo lang bent, is het board erg breed: 86 centimeter. Doordat het handvat niet in het midden zit, tilt het zeer onhandig. Ik heb daarom draagriemen gekocht. Ik had het prettig gevonden als deze sowieso meegeleverd was. 
  • De meegeleverde peddel is van zeer matige kwaliteit. Dit drukt de prijs, dat is fijn. Maar eigenlijk is het, vooral omdat het board al groot is, fijner om een lichtere peddel te hebben. 
  • Dit gaat niet over het board, maar over de tas. Die is van zeer matige kwaliteit. Na één reisje in Amsterdam zag ik direct allemaal beschadigingen. 

De kwaliteit van de peddel en tas vallen mij tegen. Die kun je natuurlijk eenvoudig vervangen. Ik koop, uit duurzaamheidsoverwegingen, liever betere kwaliteit producten die langer mee gaan. 

Bij aanschaf krijg je alles wat je maar nodig hebt om het water te gaan:

  • het board zelf (op te blazen tot 1PSI)
  • een peddel
  • een drybag 
  • een vin
  • een reparatiesetje
  • een goede ‘dual action’ pomp. Dat betekent dat wanneer je pompt, je zowel bij het omhoog als omlaag bewegen van de pomp lucht in het board brengt. De pomp heeft twee standen, dual en single action. 
  • een tas waarin je alles kunt vervoeren
  • een boekje met informatie over de sup, zoals tips voor onderhoud 

Een speciale sup voor yoga, is dat nodig?

Zoals bij elk board geldt: dit is super persoonlijk. En hierin geven winkels vaak het advies: test het board zelf. Hier sluit ik mij volledig bij aan. Voordat je het board koopt (of test, of huurt) kun je jezelf de volgende twee vragen stellen:

  1. Waar ga ik dit board voornamelijk voor gebruiken? Voor yoga en/of fitness op het board? Of wil je liever ook tochtjes kunnen maken?
  2. Word jij blij van zo’n groot board? Is dit prettig omdat je bijvoorbeeld best lang bent? Of is dit juist onhandig omdat je niet zo lang bent? 


Dit board is echt speciaal gemaakt voor yoga. En voor mijn lessen yoga op de sup is dit perfect. Studenten die nog nooit hebben gesupt, suppen hier zonder al te veel moeite op weg. Wanneer je voor het eerst gaat suppen, is het gewoon fijn om een heel erg stabiel board te kiezen. Je benen moeten misschien wel even wennen aan op het board staan. Een stabiel board maakt de ervaring dan fijner.

Zelf ervaar ik ook ontzettend veel verschil ten opzichte van mijn KOA 10.6 Cruiser. Op de Mistral kan ik eenvoudig op één been staan. Op de KOA kan dit ook, maar is een val in het water daarna bijna gegarandeerd. Ook warrior poses (krijger houdingen) waarbij je benen op één lijn staan zijn veel aangenamer op de Mistral yogasup. 

Supyoga op je eigen sup board

Yoga op de sup kan op bijna elk supboard. Op een extra smalle race sup is dit minder geschikt. Studenten die een les volgen op hun eigen board vinden het juist fijn om op hun eigen board meer balans te vinden en om te ontdekken hoe stabiel hun board is. 

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze review?

Wil je het verschil ervaren?

Ik hoor graag van je via contact@metfrancis.nl of bel/app/signal via: 06 106 33 246.

Wil je meer poses zien of op de hoogte blijven van workshops? Volg mij Sup Yoga Utrecht via Instagram of LinkedIn.