Als startende ondernemer begrijp ik goed dat het inhuren van een vormgever een aanslag kan zijn op je budget. Zijn er dingen die je zelf kunt doen?

Vormgeving

Vormgeven is een vak apart. Met oog voor detail en gebruiksgemak dragen vormgevers ontzettend veel bij aan het overbrengen van jouw boodschap. Ze kunnen je adviseren over kleurgebruik en je huisstijl. Mooie (reclame)uitingen dragen echt bij aan je merkbeleving en dus je zichtbaarheid.

Zelf gebruik ik het Adobe pakket om mijn posts op social media net iets mooier te maken of voor het maken van de banners op mijn website. Ik ken de basics, maar weet dat een echte vormgever het vele malen beter zou doen. Van mijn logo heb ik zelf een eerste versie gemaakt en een bevriende grafisch vormgever heeft de puntjes op de ‘i’ gezet.¬†Want je kan veel zelf, maar het is ook goed om af en toe hulp in te schakelen.
Als je graag zelf aan de slag wilt (lees: low budget oplossingen), dan zijn Canva en Viferr misschien iets voor jou.

Canva

Hier kun je (veelal) gratis vormgeven. Je vindt er precies de juiste afmetingen voor social media of je kunt ook zelf aangeven in welk formaat je iets wilt ontwerpen. In de gratis versie is een beperkt aantal lettertypes beschikbaar, in de upgrade kun je toevoegen wat je wil. Van huisstijlkleuren, logo tot lettertypes. De gratis versie biedt heel veel ontwerp inspiratie! Je foto’s bewerk je in een handomdraai met een mooie filter en dankzij allerlei voorbeeld illustraties, foto’s, plaatjes en/of ontwerpen, ziet het er professioneel uit.

Viferr

Hier vind je allerlei creatieve mensen die voor een vijfje (en tegenwoordig ook andere bedragen) voor je aan de slag gaan. Een soort marktplaats. Het kost soms even wat moeite om de juiste persoon te vinden en daarna is het belangrijk om heldere afspraken te maken over wat je verwacht. Schrijf daarom altijd een heldere briefing. Dit kan een heel handige website zijn om voor een klein bedrag bijvoorbeeld een logo of flyer te laten ontwerpen.

Heb je ook een leuke tip? Of heb je een onderwerp waar je graag een tip over wilt ontvangen? Ik hoor het graag!